Blog

Joensuun Reijolan alakoulussa nähdään kohta “kummia” kun uusiomateriaaleista loihditaan ENO-verkkokoulun ENO Art 2023 –kierrätystaidekilpailu FOLK CREATURESin myötä mielikuvituksellisia taruhahmoja.

Kilpailu on osa vuosittaista ENO-verkkokoulun kansainvälistä kestävän kehityksen koulukampanjointia, jossa tulee hyödyntää ainoastaan uusio- ja kierrätysmateriaaleja. Kilpailussa on joka vuosi eri teema – viime vuonna aiheena oli kala ja sitä edeltävänä oman maan uhanalainen eläin. Tänä vuonna tarkoituksena on tehdä omia taideteoksia kansanperinteen satuhahmoihin perustuen. Kilpailussa on neljä kategoriaa eri ikäisille oppilaille ja yksi kategoria myös opettajille. Kilpailun voittajista päättää kansainvälinen raati. Suomesta mukana raadissa on lastenkirjailija Esko-Pekka Tiitinen. Palkinnot tulevat ENO-verkkokoululta sekä Kupilkalta. Reijolan koulun töistä osa lähetetään paikanpäälle Sloveniaan Polhov Gradec Mansion Park -puistoon koottavaan näyttelyyn. Kilpailu aika päättyy 23.5.2023.

Uutta tämän vuoden kilpailussa Joensuun osalta on se, että materiaalit on kouluun on lahjoittanut Kiertämö, jonne ollaan Circwaste hankkeen RENET -uudelleenkäyttöverkoston avustamana luomassa ilmaista materiaalitukkua koulujen ja päiväkotien käyttöön. Taustalla ovat hääränneet ENO-verkkokoulu sekä Kiertämön Työllisyyspalveluiden koordinaattori Sanna Louhelainen. He vierailivat hankkeen tiimoilta Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa ja Kädentaitopalvelu Näprän ilmaistukussa, josta Joensuun materiaalitukkuun otetaan mallia. Louhelainen oli hyvin vaikuttunut vierailustaan ja oli iloinen, että vastaanvanlainen palvelu saadaan pystyyn myös Joensuun seudulle. “On hyvä, että materiaalille saadaan hyötykäyttöä kouluissa ja päiväkodeissa. Hienoa nähdä, että muutoin myytäväksi kelpaamaton ja jätteeksi menevä materiaali voi saada uuden elämän koululaisten töissä kuten taideteoksissa tai askarteluissa.” -toteaa Louhelainen. Reijolan koulun 5-luokan luokanopettaja Hanna Komi taas mainitsi, että palvelulle on tilausta: “Määrärahoja materiaalihankintoihin on rajallisesti ja usein ne ovat riittämättömät nousevassa hintasuhdanteessa. Materiaalitukun tulo Joensuun seudulle on hieno ajatus helpottaen opettajien arkea.”

Kiertämön toimittamat uusiomateriaalit herättivät Reijolan 5-luokkalaisissa kiinnostusta. Töitään he lähtivät tekemään utelian ja innostunein mielin.  Useat materiaalit ja tarvikkeet herättivät myös ihmetystä ja oivaltavia kysymyksiä kierrätykseen ja uusiokäyttöön liittyen. Taruhahmojen luonti sai selvästikin myös materiaalilähtöistä inspiraatiota.

FOLK CREATURES -kilpailun työt kootaan nettinäyttelyksi ENO-verkkokoulun sivuille kilpailuajan umpeuduttua, jonne myös kaikki Reijolan koulun oppilaiden työt pääsevät esille. 5-luokkalaiset esittelevät töitään myös kahdenkeskisessä taidevaihtoprojektissaan Next Level Art Bridge Albanialaisen Bajram Curri koulun oppilaiden kanssa lukuvuoden päätteeksi.

Teksti ja kuvat: Maire Turunen/ENO-verkkokoulu