Blog

Itävä Ulos Ut Out -tapahtumassa:

Suomen suurin ulkona oppimisen tapahtuma ULOS-UT-OUT kokosi Hyvärilään yli 300 ympäristökasvattajaa

Suomen suurin ulkona oppimisen tapahtuma ULOS-UT-OUT järjestettiin 13.-15.6.2023 Nurmeksessa Hyvärilässä teemalla ”Siltoja rakentamassa – yhdessä tulevaisuuteen”. Tapahtuma kokosi yhteen yli 300 ulkona oppimisen ja ympäristökasvatuksen ammattilaista ja aiheesta kiinnostunutta ympäri Suomen. Pohjois-Karjalan ympäristökasvatusverkosto Itävä oli tapahtumassa esillä osana verkostojen ja toimijoiden kirjoa ja löytyipä verkostollemme sija myös tapahtuman Minimessuilta, yhteiseltä alueellisten verkostojen pöydältä. Kaunis sää suosi tapahtumaa. Touhuntäyteisten päivien päätteeksi Hyvärilässä saattoi myös rentoutua saunoen ja uiden. Keskiviikkoilta huipentui Kajakkiorkesterin kesäiseen konserttiin Pielisen rannalla.

Tapahtumassa pääsimme kuulemaan lukuisia inspiroivia puheenvuoroja ja luentoja. Tapahtuman suojelijan Jenni Haukion tervehdyksen ja tutkijatohtori Niina Mykrän avajaispuheen jälkeen Bart HM Vandebut (Bartaku) ja Jan Lundell pohtivat tieteen ja taiteen rajapintoja sekä uteliaisuuden ja leikillisyyden mahdollisuuksia ilmiöoppimisessa. Keskiviikkona Erwin Borremans ja Hannele Cantell avasivat koskettavasti luontokokemuksiin liittyvää osallisuutta, saavutettavuutta ja esteettömyyttä. Torstai huipentui Sean Blenkinsopin herättelevään, opettajan ja kasvattajan roolia ekososiaalisen kulttuurimuutoksen mahdollistajana avaavaan puheeseen ja Arja Kaasisen ulko-opetuksen muutosta Suomen kouluissa käsittelevään kommenttipuheenvuoroon. Myös muita upeita luentoja oli tarjolla tapahtuman virtuaalipolun varrella.

Luentojen lisäksi tapahtumassa nautittiin monipuolisista työpajoista ja ohjelmasta liittyen luonnonkirjoon, ympäristötoimintaan, metsäoppimiseen, tiede- ja teknologiakasvatukseen, kulttuuriin, luonnonvaroihin, ulkona opettamiseen ja oppimiseen, hyvinvointiin ja seikkailukasvatukseen. Allekirjoittanut sai mm. uppoutua digitaaliseen lajintunnistukseen, tutustua pakopeleihin ympäristökasvatuksen tukena, pohtia kanssalaisuutta toislajisten kanssa ja perustaa porukalla lähimetsään uutta kansallispuistoa Haltian luontokoulun pelillisessä työpajassa.

Oli ilo kokoontua yhteen samojen asioiden äärellä työskentelevien ammattilaisten kanssa kohtaamaan, oppimaan, innostumaan ja rakentamaan yhteisiä siltoja kohti kestävämpää tulevaisuutta. Yhdessä olemme enemmän! Lämpimät kiitokset kaikille tapahtuman järjestäjille ja ohjelmantekijöille! Seuraavaa tapahtumaa, joka järjestetään vuonna 2026, odotellaan jo!

Kaikille avoin Pohjois-Karjalan ympäristökasvatusverkosto Itävä kokoontuu jälleen tulevana syksynä. Ohjelmaksi on kaavailtu tutustumisretkeä Pohjois-Karjalan biosfäärialueelle. Tapahtumasta tiedotetaan verkostolaisia lähemmin ja syksyn tapahtumiin ovat tervetulleita tottakai myös uudet tahot ja toimijat😊

Kaunista kesää ja luonnonkukkien päivää Itävän puolesta,

Sonja Nyrönen / Joensuun seudun luonnonystävät

sonjanyronen(AT)gmail.com

***

Kiinnostaako Itävän toiminta? Haluatko liittyä Itävän sähköpostilistallemme? Ota yhteyttä:

itava@enoprogramme.org

Tiedotamme Itävän aktiviteeteista myös verkkosivuillamme: 

https://www.enoprogramme.org/itava

https://www.ely-keskus.fi/web/kasvatusyhteistyo/pohjois-karjala