Blog

Pohjois-Karjalan ympäristökasvattajien verkoston eli Itävän 3. kokoontumistapahtuma järjestettiin syysretken merkeissä Biosfäärialueelle Ilomantsin Möhköön maanantaina 2. lokakuuta 2023. Syystapaaminen sujui inspiroivissa ja lämminhenkisissä syksyisissä tunnelmissa. Mukaan lähti mukava kymmenkunta asiasta kiinnostunutta henkilöä eri tahoista. Mukana oli Itävän toimintaan jo aiemmin löytäneitä henkilöitä ja tahoja kuin myös uusikin verkostolainen. Ohjelmassa oli Itävän asioiden käsittelyä keskustellen, verkostolaisten esittelyä kuulumiskierroksineen sekä Biosfäärialueen toimintaan tutustumista niin Pohjois-Karjalassa kuin etäyhteydellä Saaristomeren alueelta. Kuulumisia saimme kuulla mm. seuraavilta edustettuina olleilta tahoilta: Metsähallitus, Pielisensuun srk, Valo-valmennusyhdistys, ELY-keskus/Biosfäärialueet, Selkie Green Care, Itä-Suomen yliopisto, Maanseudun sivistyliitto sekä tietysti ENO-verkkokoulu.

Saavuimme paikanpäälle pääasiallisesti kimppa- tai omin kyydein. Möhkön kylä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Joensuusta itään Ilomantsissa eli Suomen itäisimmässä kunnassa kivenheiton päässä rajalta. Alue on luonnonkaunis ja siellä sijaitsee Petkeljärven kansallispuisto, joka tarjoaa paljon näkemistä ja kokemista.

Kokouspaikaksi järjestyi Mantan majatalo sillä perusteella, että heillä on jo entuudesta ollut yhteistyötä ja toimintaa Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa. Mukana ohjelmassa heillä on paljon luontopalveluita sekä leirikoulutoimintaa, joista saimme myös kuulla emäntä Tuija Laurosen kertoilemana lounaan aikana. Lounaaksi syötiin kiusausta karjalaisesta pitopöydästä jälkiruokineen. Ruokailun jälkeen pääsimme käsittelemään kokoontumisen asiaosuuksia.

Tuija Lauronen kertoi lounaalla Mantan majatalon toiminnasta.

Osallistujien kuulumiskierroksen jälkeen pääsimme kuulemaan Saaristomeren Biosfäärialueen toiminnasta keskittyen erityisesti sen koulutustoimintaan biosfääriakatemian kautta. Etäyhteydenpäässä oli Saaristomeren alueen koordinaattori Katja Bonnevier. Esitys herätti keskustelua ja ideoita myös Pohjois-Karjalan biosfäärialueen pedagogisen puolen kehittämiseen. Muun muassa Saaristomeren akatemian passi-idea vierailukohteissa suoritettavaksi jäi elämään ja herätti mielenkiintoa.

Saaristomeren Biosfäärialueen koordinaattori Katja Bonnevier kertoo etäyhteydellä Biosfääriakatemian toiminnasta.

Majatalosta jatkoimme vierailulle vieressä sijaitsevaan Ruukkimuseoon, jossa oppaan johdolla saimme kuulla alueen paikallishistoriasta ruukin historian kautta. Vierailimme niin museossa kuin sen ulkoalueella tutustuen kohteeseen ja ihastuttavaan miljööseen vapaana virtaavan Koitajoen kuohujen äärellä. Opastelun välissä oli sijaa vapaille keskusteluille aiheen herätteleminä.

Ruukkimuseossa tutustuttiin oppaan johdolla alueen paikallishistoriaan.

Syysretki oli tiettävästi viimeinen Itävä-verkoston perustamisprosessiin liittyvä fyysinen tapahtuma ennen vuodenvaihdetta ellei sitten pienempimuotoista kokoontumista voida vielä järjestää loppuvuodesta. Kokoontumistapahtuma jätti jälkeensä paljon kipinää ja ilmaan jäi myös paljon ratkottavaa verkoston tulevaisuuden koordinaation ja toiminnan tiimoilta. Näihin sovimme palaavamme etäpalavareissa.

***

Itävä on Pohjois-Karjalan ympäristökasvattajien oma verkosto, jonka tarkoituksena on edistää alueellista ympäristökasvatusta kooten yhteen alan toimijoita ja asiantuntijoita. Perustamishanke loppuu vuoden 2023 mennessä, jonka jälkeen verkoston on tarkoitus jäädä pysyväksi. Itävän toimintaa koordinoi tällä hetkellä ENO-verkkokoulu. Liity verkoston toimintaan mukaan tästä.

Teksti :Maire Turunen (ENO-verkkokoulu)

Kuvat: Maire Turunen & Miia saarinen (Valo-valmennus)

Lisää kuvia syysreissulta: