general

Itävän jäsenet Miia Saarinen ja Anna-Riitta Hietaharju osallistuivat Valtakunnallisille Green care päiville Nurmeksessa sitä järjestäen. He kirjoittivat Itäväläisille koosteen tapahtumasta.

***

Terveisiä valtakunnallisilta Green Care päiviltä Nurmeksesta!

Valtakunnalliset Green Care päivät toteutuivat Nuorisokeskus Hyvärilässä 15-16.11.2023 upeissa ja kulttuurihistoriallisissa maisemissa Pielisen rannalla Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa. Päivien osallistujat koostuivat pitkälti alan ammattilaisista lähi- sekä etäyhteyksien päässä.


Ohjelma starttasi keskiviikon Luontoyhteydestä hyvinvointia ja kasvua vastuullisuuteen- teemasta, joka huipentui eläinavusteisiin (marsut, lampaat ja kanit) työpajoihin sekä Valo-Valmennusyhdistyksen toteuttamaan Tarinalliseen työpajaan riihikodalla. Riihikodalla osallistujia kävi yhteensä 20 henkilöä ja tulehen tuijottamisen äärellä oli aistillinen ja lämmin tunnelma. Keskustelut luontosuhteesta ja luonnon merkityksestä omalle hyvinvoinnille herättivät osallistujissa tunteita, mikä näkyi herkistymisenä ja avoimena keskusteluna omista luontokokemuksista, ja elämän risteyksistä. Keskusteluissa korostui, kuinka luonto on ollut monella tapaa osa elämää ja osa elpymisen hetkiä.

Tarinallisessa harjoituksessa tarinaa jatketaan eteenpäin (sana/lause) kerrallaan niin kauan, kun se ikään kuin tulee valmiiksi. Tarina päättyi lauseeseen “tässä on hyvä”.  Ensimmäinen tarina muodostui rauhoittavaksi kuvaukseksi metsän turvallisuudesta ja henkisestä luontokokemuksesta. Toisessa tarinassa korostui käytännön tekeminen luonnossa sekä perheen kanssa oleminen.
Tarinallisuus harjoitteissa tuotos syntyy hetkessä ja on ainutlaatuinen, juuri tässä hetkessä koettu yhteisöllinen kokemus. Osallistujat sanoittivat, kuinka tärkeää on pysähtyä, kokea luontokokemus itse, jotta sen merkitys ja ymmärrys syventyy. Luonto on ihmisen alkuperäinen koti ja nuotiolle hiljentyminen rauhoittava kokemus. Luonto kuuluu kaikille.


Rakennetaan valoisaa tulevaisuutta lapsille ja nuorille teemalla jatkettiin torstaina.
Ympäristökasvatus toimii kuin sateenvarjona kaikille niille toimille, joilla edistetään yksilöiden ja
yhteisöjen ympäristötietoisuutta ja oppimista kestävän kehityksen mukaisiin toiminta- ja
elämäntapoihin. Lasten luontainen kyky olla läsnä ja tarkastella ympäristöä uteliaana luo pohjan
syvälle luontoyhteydelle ja elämykselliselle oppimiselle. Tätä yhteyttä saimme vahvistaa
Karhuntalon Helenan ohjatessa meille kävelymeditaation, jossa hiljennyimme aistimaan pyhän
Pielisen ja auringon energioita sekä keho-mieli yhteyttämme.


Digitaalisuuden ja virtuaalisuuden mahdollisuudet hyvinvoinnille- osiossa esiteltiin hankkeiden, kuntouttavien työmenetelmien sekä yritysten tarjontaa. Päivien aikana verkostoituminen eri ammattilaisten välillä mahdollisti mielenkiintoisia keskusteluja luonnon eri käyttömahdollisuuksista erilaisten kohderyhmien hyvinvoinnin tukemiseksi ja kuinka luonnossa ja eläinten kanssa toimiessa
on aina kyse antamisesta ja saamisesta. Ekososiaalisesta ajattelusta. Puheenvuoroissa korostui myös tulevaisuuden visiot luontoreseptien kehittämisestä, terveysmetsä- hankkeiden ja virtuaaliluonnon hyödynnettävyydestä toisiaan tukevina kokonaisuuksina. Hyvärilän herkullisen illallisen jälkeen oli ihana nauttia saunan rentouttavasta lämmöstä, paljun tunnelmasta ja iloisista kohtaamisista. Taisi joku innokas uskaltaa pakkasaamun avantoonkin Annariitan johdolla.


”Jokaisella luontokävelyllä kulkija saa paljon enemmän, kuin mitä lähti etsimään”
-John Muir-


Miia Saarinen 4.12.2023
Valo-Valmennusyhdistys